Podręczny atlas grzybów

Borowik szlachetny (prawdziwek)

Owocniki wyrastają od lata do jesieni zarówno w lasach iglastych jak i liściastych. Jadalny (nawet w postaci surowej).

Zdjęcie atrakcje/grzyby/Borowik_szlachetny_01.jpg
Zdjęcie atrakcje/grzyby/Borowik_szlachetny_02.jpg
Zdjęcie atrakcje/grzyby/Borowik_szlachetny_03.jpg
Zdjęcie atrakcje/grzyby/Borowik_szlachetny_04.jpg
Zdjęcie atrakcje/grzyby/Borowik_szlachetny_05.jpg
Zdjęcie atrakcje/grzyby/Borowik_szlachetny_06.jpg

Borowik ceglastopory (gniewus, pociec)

Wyrasta od lata do jesieni w lasach iglastych i liściastych. Jadalny. Na południu Polski bardzo ceniony.

Koźlarz pomarańczowożółty (krawiec, pomarańczówka)

Bardzo pospolity, rośnie od lata do jesieni w lasach różnego typu zawsze w pobliżu brzóz. Jadalny.

Zdjęcie atrakcje/grzyby/Kozlarz_pomaranczowozolty_00.jpg
Zdjęcie atrakcje/grzyby/Kozlarz_pomaranczowozolty_01.jpg
Zdjęcie atrakcje/grzyby/Kozlarz_pomaranczowozolty_02.jpg
Zdjęcie atrakcje/grzyby/Kozlarz_pomaranczowozolty_03.jpg

Pieprznik jadalny (kurka)

Bardzo pospolity; owocniki wyrastają w różnego typu lasach (iglastych i liściastych) od czerwca do października (czasami aż do grudnia); rośnie pojedynczo lub gromadnie, często pod mchem.

Zdjęcie atrakcje/grzyby/Kurka_01.jpg

Czubajka kania (kania, sowa, indor, cyganka)

Duże owocniki o długim wysmukłym trzonie wyrastają od lata do jesieni. Rosnie pojedynczo lub w grupach po kilka sztuk. Jeden z najsmaczniejszych grzybów jadalnych o delikatnym specyficznym smaku i aromatycznym, przyjemnym zapachu. (Jada się tylko kapelusze)

Zdjęcie atrakcje/grzyby/Czubajka_kania_01.jpg
Zdjęcie atrakcje/grzyby/Czubajka_kania_02.jpg
Zdjęcie atrakcje/grzyby/Czubajka_kania_03.jpg
Zdjęcie atrakcje/grzyby/Czubajka_kania_04.jpg
Zdjęcie atrakcje/grzyby/Czubajka_kania_05.jpg
Zdjęcie atrakcje/grzyby/Czubajka_kania_06.jpg

Maślak zwyczajny (pępek, ślimak)

Bardzo pospolity. Wyrasta pojedynczo lub w grupach w lasach sosnowych, często w młodnikach w okresie od lata do jesieni. Jadalny.

Zdjęcie atrakcje/grzyby/Maslak_01.jpg

Piaskowiec modrzak (siniak, moruniak)

Rzadki grzyb. Występuje pojedynczo na glebach piaszczystych w lasach sosnowych, rzadziej w liciastych. Po przekrojeniu owocnik sinieje, trzon komorowaty. Jadalny.

Zdjęcie atrakcje/grzyby/Goryczak_zolciowy_01.jpg